Pecanje, sportski ribolov, prirodne lepote, samo u emisiji...

zemlje nastavak

Najnovije vesti

12.12.2016.
Komentara 1

Ribolov na jezeru Salasko. El Torro 40kg+, italijanski rekord i koje su odlike dobre bojile

Udaljeno nekih 80-ak kilometara od Milana, u podnožju Alpa, pliva italijanski šaranski rekord.
Relativno malo jezero, od 15 hektara, iako ne deluje da ima toliko. Prosečna dubina iznosi 8 metara, što nije baš tipično za komercijalna šaranska jezera. Razvlačanje nije dozvoljeno, niti bilo kakva druga upotreba čamca. Na jezeru ima 16 pozicija, I nije baš najjasnije koliko možeš široko da zabacuješ, kako ne bi ulazio drugim šarandžijama u prostor. Naizgled neatraktivno jezero. Treba da se zaviri malo dublje, kako bi se došlo do suštine. Zašto je jezero Salasko tako popularno poslenjih godina? Odgovor je jedostavan, El Torro. Mrcina koja se gega po dnu teška je preko 40 kg tačnije 40.4kg.Naša avantrura na jezeru je trajala 12 dana. Nedelju dana pre našeg dolaska, El Torro je uhvaćen čak 2 puta. Naš domaćin Mauro, kaze da je Torro malo lud i da voli da bude uhvaćen. Iznenađujuće je to da je sva četiri puta, koliko se El Torro našao na udici u svom životu, uzeo singl kukuruz na dlaci. Svako bi pomislio da šaran koji ima usta u prečniku od 10cm želi da večera nešto konkretnije, ali ne i ovaj.Prva dva dana, uhvatili smo 8 komada. Sasvim dobar start, međutim nagla promena vremena, kiša, vetar, zahlađenje su učinili svoje i sva riba se povukla. Čitavo jezero je utihnulo. Nigde ni bip. Jedino što se moglo čuti, jeste udarac rakete o površinu vode. Italijani su bili neumorni sa hranjenjem... Tokom tih 12 dana, promenili smo 3 pozicije. Pokušavajući da mu uđemo u trag, a u isto vreme, pokušavajući da pobegnemo od konstantnog raketiranja naših komšija. Nikakva promena se nije desila. Pokušali smo da pecamo na pola jezera i uz obalu. Desetine različitih sistema, bojila, popapa, boja, oblika i prozivođača. Ništa se nije menjalo. Nakon 4 dana bez ribe, imali smo i dalje mnogo samopouzdanja da će sledeći dan biti bolji i da u narednih 6-7 dana, mora da proradi.
U tim trenucima, kada šaran ne radi onako kako bi mi voleli, uvek slede oni razgovori o tome, zašto ne radi i kako da ga namamimo da proradi. Koju bojilu staviti, zašto neće da jede itd.
Da bi to razumeli, moramo prvo da se dogovorimo šta predstavljaju odlike dobre bojile. Da li je bojila od 30e/kg lovnija od nekog proizvođača koji prodaje kilogram bojila za 5e? Ona koja ima intezivniju aromu? Mekša – tvrđa? Ne. Svi mi, kad bolje razmislimo o našim iskustvima na vodi, znamo da kad je riba radila, kad je bila raspoložena, mogli smo da je dobijemo na bilo koji mamac. I na bojilu, i na kukuruz i na đon od patike, ako joj je dan. i ima onih dana, kada neće da pipne. Neće. Možes joj baciti kilogram suvog zlata, neće ga ni pogledati. Prosto ima dana kada radi i onih drugih, manje dragih dana, kada ne radi. Koji je razlog? To možemo samo da nagađamo. I ne tiče nas se, jer mi tu ne možemo ništa. Zato, hajde da vidimo na šta možemo da utičemo. Hranjenje spota. Čime se hrani? Koliko se hrani? Pelete bacamo kako bi okupili sitnu ribu. Ona je važna, jer to šaranu govori da je područje sigurno i može tu da jede bez nekog posebnog opreza. Kada sitna hrana nestane, ostaju samo bojile. Šaran potom jede bojile i ako imamo sreće, uzeće baš našu sa sistemom, ukoliko pak nemamo sreće, moramo da se nadamo da ce doći opet da jede, jer nam to predstavlja novu šansu. Dakle, koje su odlike dobre bojile?
Dobra bojila ima smo jednu odliku. Dobra bojila se lako vari, nakon čega on ponovo ogladni i kreće u potragu za hranom.Odavno se tržiste bojila okrenulo sa šarana na čoveka. Danas postoji 101 aroma, različitih veličina, različitih sastojaka, i što je najgore imamo 101 proizvođača.
Tačnije, samo na Engleskom tržištu ima preko 200 različitih proizvođača bojila.
U Nemačkoj, postoji više od 250 proizvođača bojila koji to rade u svojim garažama i imaju više ili manje kupaca. Šta je tu problem? Problem je što se bojile ne kontrolišu. Vlasnici jezera danas više ne znaju čime im hrane ribu, a šarandžije ne znaju da li su njihove komšije (ili oni sami) prehranili šarana sa hranom koju on prosto ne može da svari.
Dakle, dobra bojila nije najlovnija, najlepša, najmirisnija, već ona koja je dobra i pogodna za njega. Nakon svega, mi su tu zbog njega, a ne šaran zbog nas.

23.12.2016. 01:12Komentarisao Mikel

lice

This is just the perecft answer for all of us

Unesi svoj komentar

*Ime:

E-mail:

 

smajli: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

Lov i Ribolov

Kablovski operater SBB

SVAKI DAN 09:00(p)
SVAKI DAN 15:00(r)
SVAKI DAN 21:00(r)
SVAKI DAN 03:00(r)

KANAL 9, Novi Sad

Regionalni emiter

UTORAK 21:00(p)
NEDELJA 14:10(r)

RTV SANTOS, Zrenjanin

Regionalni emiter

UTORAK 21:30(p)
SUBOTA 14:30(r)
NEDELJA 19:00(r)

Sponzori emisije

novel internet prodavnica
Restoran Fontana - Novi Sad
Penanta - Pet House
EuroTechno - Izrada namestaja
novel internet prodavnica
novel internet prodavnica

Kontakt

E-Mail

PRODUKCIJA TROFEJ

Fruškogorski put 101

21208 Sr. Kamenica, Srbija

 

Tel: +381 69 2800-667

 

Ukoliko imate komentar, sugestiju, pa čak i primedbu u vezi naše emisije ili želite da nas kontaktirate iz nekog drugog razloga, kliknite na kovertu iznad da nam pošaljete e-mail.

Design and development by Slavko Bosancic

Naše kolege